Общо обяви: 139 Общо потребители: 67312

18 март 1662година стартира първият обществен транспорт в Париж

На 18 март 1662година, математикът и философ Блез Паскал, пуска първият вид градски обществен транспорт в света.

След споразумението на крал Луи XIV от 19 януари 1662 г. и компанията на Блез Паскал, изобретателят на първата изчислителна машина, разработва първата система за обществен транспорт в Париж.

Той използва осемместни карети, за да може жителите на френската столица да осъществяват своите пътувания в Париж от един квартал до друг. Предварително определените разписания се спазват точно, независимо от заетостта на каретите, дори и да са празни.

Първата линия се отваря на 18 март 1662 г. Тя свързва люксембургската градина с портата Сейнт Антоан. През следващите месеци са добавени и другите линии, които са свързали кварталите на Париж.

Тази нова услуга е била много благоприятно приета от жителите на града, които изразяват реален интерес към това ново транспортно средство, което им позволявало да се движат по-бързо и по-удобно на разумна цена.

Пет линии в Париж

По онова време никой не би си помислил, че общественият транспорт може да се движи в толкова тясната улична мрежа на Париж. Градът има петстотин главни улици, сто площада, девет моста и двадесет и две хиляди къщи.

След като първата линия е стартирана на 18 март 1662 г., на 11 април, втора линия свързва ул. „Св.Антоний“ с ул.“Св.Денис“.

На 22 май се създава трети маршрут от двореца „Люксембург“ до ул.“ Монмартър“. Разработен е и кръгов маршрут, като цената варира в зависимост от поетия маршрут.

Накрая, на 5 юли, се добавя и последен маршрут от двореца „ Люксембург“ до ул.“Поату“.

Социална несправедливост

Ограниченията, които са наложени от парижкия парламент, допринасят за фалита на първата компания за обществен транспорт в света.

Компанията е лишена от голяма част от клиентелата си: „войници, страници, лакеи, дори работници, нямат право да влизат в каретите“, на които е забранено да ползват обществения транспорт.

Освен това се увеличат и цените. След тези действия на управата на френската столица клиентелата започва да става оскъдна и услугата губи своята популярност.

Ограниченията, наложени от парламента на Париж, както и увеличението на тарифите, довеждат до изчезването на компанията през 1677г.

Повече за Блез Паскал, прочетете ТУК!

Добавена на от:

Етикети: , , , ,

206 Общо преглеждания, 2 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар