Общо обяви: 137 Общо потребители: 90527

Джип

Кое МПС, можем да наречем джип?

Според едно от най-старите определения от 1942г. на Пентагона:

„Джип е моторно превозно средство с четири колела с товароносимост от половин тон до тон и половина, който може да се използва за разузнаване или друго армейско задължение.“

В наши дни можем да дадем следното определение:

„Джип е автомобил с повишена проходимост, който може да бъде удобен за използване във военни, градски и извънградски условия и има задвижване на четирите колела.“

Кога,къде и защо е произведен първия джип?

След влизането на САЩ във Втората световна война, правителството на страната обявява поръчка за доставка на работещ прототип на автомобил за разузнаване със задвижване на четирите колела. Срокът за доставка на работещ прототип е уникален само 49 дни!

Битката между American Bantam Car Company и Willys-Overland.

Двете компании се опитват да спечелят обявената поръчка, компанията Willys-Overland напуска надпреварата след като военните не склоняват да удължат срока за доставка. Всичко се развива идеално за American Bantam Car Company и компанията печели първата поръчка в историята на автомобилостроенето за доставка на автомобил със задвижване 4×4.
23 септември 1940г.в Мериленд, САЩ са проведени първите тестове на построения и доставен прототип.

Форд влиза в играта

Правителство на САЩ е много притеснено, че гигантите в автомобилостроенето не проявяват интерес към производството на високопроходимо МПС за нуждите на армията и вземат кардинални мерки.

Военните са притеснени и от друг факт, че Bantam е твърде малка компания и няма да може да се справи с голямата поръчка за това от Пентагона, предоставят дизайна на Bantam на Willys и Ford.

Произведените прототипи Ford „Pygmy“ и Willys „Quad“, изключително много приличат на оригинала Bantam BRC.

Нуждата от голям брой джипове произведени и доставени в кратки срокове принуждава военните да изберат Форд за втори доставчик.

Създателите на първия джип BRC-40, American Bantam Car Company, успяват да произведат и доставят около 2700бр. голям брой от които са предоставени на СССР в периода 1942-1945г.

Добавена на от:

Етикети: ,

302 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Реклама

Вашият коментар