Общо обяви: 115 Общо потребители: 15668

Хенри Форд срещу АЛАП

През 1879г. един адвокат от Рочестър, Джордж Селдън, кандидатства за американски патент за превозно средство, задвижвано от бензинов двигател. Но заради собственото си и на правителството бавене се случва нещо много забавно.

Селдън, който никога не е построявал истински автомобил, получава патента през 1895г., дълго след като други хора вече строят коли. В замяна на процент от бъдещи печалби Селдън преотстъпва ценния патент на група нюйоркски финансисти през 1897г. и те енергично го защитават.

През първите години на века те слагат началото на процес, чрез който автомобилостроителите да се присъединят към Асоциацията на лицензираните автомобилни производители(АЛАП).

Тази асоциация служи като канал за лицензни такси на стойност 1,25 от годишните продажби. Повечето автомобилостроители в страната като че ли са се били примирили с влизането си в Асоциацията.

Дори Хенри Форд се опитва да се присъедини през 1903г., но от АЛАП преминават всякакви граници, като се опитват да му диктуват цената, на която може да продава колите си.

Форд отказва да слуша, отказва да се присъедини към клуба и, естествено, отказва да плати вноска под формата на процент от приходите си.

АЛАП завежда дело срещу него. Но още преди случаят да бъде изслушан от съда , двете страни повеждат битка чрез реклами, заемащи цяла вестникарска страница.

Рекламата на Форд предприема необичайна стъпка, предлагайки да застрахова като купувачите, така и продавачите на неговите коли срещу всякакви съдебни процеси, настояващи, че е извършено посегателство срещу патента на Селдън.( Само 50 клиента се разтревожват достатъчно, за да приемат предложението)

През 1909г., шест години след даване на ход на делото, един федерален съдия от Ню Йорк най-после изслушва страните и постановява, че патентът е валиден.

Цялото предприятие на Форд като че ли се намира в опасност, но въпреки това той се държи предизвикателно.

През 1911г. Апелативният съд отхвърля решението, обявяващо патента на Селдън за валиден, като го намира приложим само за возила, фактически копирани от рахитичното недомислие, скицирано от него през 1879 година!

Присъдата освобождава не само Форд от тиранията на Селдъновия патент, но и всички останали автомобилостроители в Америка.

Хенри Форд изразходва значителни суми за съдебни такси, но парите са си заслужавали.

Както казва той:“ Едва ли нещо е рекламирало колите „Форд“ и „Форд Мотор Къмпани“ по-успешно от този процес.“

Добавена на от:

Етикети: , , , , , , ,

105 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

  

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар