Общо обяви: 139 Общо потребители: 67313

Джеймс Уат

Джеймс Уат / James Watt е роден на 19 януари 1736г. в Грийнок, Шотландия, Уат е крехко и болнаво дете, което през целия си живот остава такова. Когато е на 20 години, прави опит да отвори собствена работилница за корабни инструменти в Глазгоу.

Джеймс Уат е известен като бащата на Индустриалната революция. Изобретената и усъвършенствана от него парна машина наистина е решаващото за тази революция откритие.

Машината, която Джеймс Уат демонстрира на 8 март 1776г., съвсем не е първата парна машина. Сто години преди Уат един човек на име Едуарт Сомърсет създава т.н., „атмосферен мотор“, който носи в себе си Основните принципи на парния двигател.

За парната машина на Джеймс Уат, прочетете ТУК!

През 1698г. Томас Сейвъри получава патент за машина, която максимално се доближава до практическата парна машина.
Изобретението на Сейвъри ще бъде заменено от машината на Томас Нюкомън- първата парна машина, в която се използва бутало и цилиндър.

Машините на Сейвъри и Нюкомън, страдат от един основен недостатък-те са огромни, с размерите на 4-етажна сграда, и изобщо не подлежат на транспортиране. Освен това имат изключително нисък коефицент на полезно действие и основната част от парата остава неизползвана.

Тези проблеми са решени от Джеймс Уат, който не само увеличава мощността на парната машина, но и разнообразява нейната употреба. С това той променя завинаги производството на промишлени стоки.

През 1761г. Уат прави поредица от безуспешни експерименти с парата.

През 1764г. получава задачата да поправи един от експонатите на университетския технически музей, който се оказва макет на парната машина на Нюкомън. Успешната работа по макета му помага да се запознае от близо не само с частите на машината, но и с огромните и загуби на топлина.

През 1768г. завършва радикално нов модел на парна машина, който има три пъти по-малки експлоатационни разходи от предлаганите на пазара.

През 1774 г. той създава завършена и напълно работеща машина с двойно действие, но я патентова едва през 1784 г.

През 1775г. Джеймс Уат намира своя бизнес партньор за цял живот това е бирмингамският бизнесмен Матю Болтън. Двамата заедно ще успеят да изправят света на нокти.

Кой е Матю Болтън, прочетете ТУК!

Джеймс Уат дава на Болтън най-добрата от всички поточни линии. Веднага след като си осигурява правата върху патента на Уат, Болтън открива ново предприятие- „Болтън&Уат“, което ще произвежда парната машина.

През 1783г. двамата съдружници владеят пазара в Корнуол- центърът на най-богатите залежи от каменни въглища във Великобритания, продават толкова задвижвани от пара помпи, колкото са в състояние да произведат.

През 1800г. двамата собственици на „Болтън&Уат“ излизат в заслужена пенсия. Те вече са сред най-богатите хора на Англия и спокойно могат да проверят бизнеса в ръцете на синовете си.

Джеймс Уат умира на 83-годишна възраст-през 1819г., в своето имение в покрайнините на Бирмингам. Уат е погребан в земите на църквата Света Богородица, Хенсуърт в Бирмингам. По-късно църквата е разширена над гроба му, което означава че сега е погребан в самата църква.

Добавена на от:

Етикети: , ,

352 Общо преглеждания, 2 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар