Общо обяви: 139 Общо потребители: 67313

Какво трябва да знаем за цилиндъра?

Основа на двигателя с вътрешно горене е цилиндърът- едно затворено пространство, в което изгаря сместа от гориво и въздух. В цилиндъра се движи възвратно-постъпателно грижливо пасваното бутало.
Налягането на изгарящата горивно-въздушна смес действа върху цялата вътрешна повърхност на цилиндъра, обаче само буталото е подвижно и поема тази сила на налягането, която посредством мотовилката въздейства върху коляновия вал и го привежда във въртене.

Цилиндърът е затворен отгоре чрез цилиндрова глава. Между цилиндъра и цилиндровата глава се поставя т.нар. уплътнение на цилиндровата глава, което се състои или от тънка медна ламарина с междинно поставен азбест, или от метално-азбестова тъкан. В цилиндровата глава според вида на двигателя се намират клапаните или съответните канали, както и запалителни свещи при бензиновите двигатели и впръсквателни дюзи и нагревателни свещи при дизеловите двигатели.

Всички части от вътрешността на цилиндъра са подложени при работа на двигателя на постоянна смяна между подналягането при засмукване на сместа и високото работно налягане. Същевременно те трябва да поемат върху себе си бързата смяна(няколко хиляди пъти в минута) на загряване от изгарянето и охлаждане при постъпването на прясна смес или въздух. Поради това е необходимо предадената върху цилиндъра топлина от горенето в по-голямата си част отново да се изведе. За тази цел той се снабдява или с охладителна риза, през кухите пространства на която тече вода и отнема излишната топлина, или при въздушното охлаждане- с отлети охладителни ребра, които увеличават топлообменящата горна повърхност на цилиндъра.

Автомобилните двигатели са почти без изключение многоцилиндрови. Цилиндрите най-често са отлети заедно в блок, който образува едно цяло с картера на двигателя.

Като конструктивен материал за цилиндри досега е използван висококачествен сив чугун. Едва напоследък се използва лекометалният цилиндър, чиято работна повърхност е хромирана. Също така има алфер-цилиндър, при който отвътре се използва доброто качество на плъзгане на сивия чугун, а отвън- превъзходното топлопредаване на алуминия.

Добавена на от:

Етикети:

389 Общо преглеждания, 2 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар