Общо обяви: 115 Общо потребители: 15668

Контрол на сцеплението (Traction control)

Системата за контрол на теглителната сила, позната със съкращението TCS или ASR (от английски Traction Control System или Anti-Slip Regulation) е електронно-хидравлична система в съвременното автомобилостроене, предназначена за предотвратяване на загубата на сцепление на двигателните колела с пътя, когато водачът предизвика по-голям въртящ момент, отколкото позволява пътната настилка.

Системата се намесва в управлението, разпределяйки въртящия момент на двигателните колела, по един или повече от следните начини:

– потискане на подаването на искра към един или повече цилиндри;
– намаляване на подаването на гориво към един или повече цилиндри на двигателя;
– управление на спирачните системи на всяко от колелата.

Обикновено системата за контрол на теглителната сила използва същото електрохидравлично спирачно устройство и същите датчици за скоростта на въртене на колелата, които използва антиблокиращата система.

При обикновените автомобили системата помага при потегляне на хлъзгава настилка (например заледен или мокър асфалт).

При състезателните автомобили системата служи за осигуряване на максимално сцепление при рязко ускорение.
В автомобила могат да буксуват само колелата, които се задвижват от двигателя. Буксуването на двигателните (задвижващите) колела при подаване на газ на хлъзгав участък от пътя е също толкова опасно, както и блокирането им при спиране.

Нежелателният ефект се състои в рязкото намаляване на страничното сцепление на гумите с пътя, при което и най-малката странична сила може да доведе до плъзгане на двигателния мост встрани, т.е. да се получи странично занасяне. Това най-често може да се случи при движение на ниска предавка и подаване на газ за изпреварване или в завой. Всеки опитен водач реагира на това явление почти веднага чрез отнемане на газта. Но при движение с висока скорост буксуването на двигателните колела се усеща трудно.

Затова в съвременните автомобили освен ABS се монтира и противобуксуваща система (ASR). За тази система се използват сигналите постъпващи от датчиците за въртенето на колелата на ABS. В специален електронен блок се сравняват сигналите, характеризиращи въртенето на двигателните колела, с тези на недвигателните, както и между лявото и дясното двигателно колело. При установяване на недопустима разлика в оборотите (което е признак, че двигателните колела буксуват) електронно устройство мигновено подава сигнал към управляващия блок, контролиращ работата на двигателя, който от своя страна намалява подаването на гориво към цилиндрите (отнема газта без участието на водача).

Когато започне буксуването на само едно от задвижващите (двигателни) колела, устройството подава спирачен сигнал (налягане) към спирачния му механизъм, за да го спре. Автомобилите, снабдени с ASR, имат специална контролна лампа на арматурното табло.

Диференциалната предавка в задвижващите оси на превозното средство позволява на колелото от вътрешната страна на завоя да се движи по-бавно от колелото от външната страна. Например, когато транспортното средство рязко завие надясно, дясното дясното колело на задвижващата ос ще се върти много по-бавно, а лявото – по-бързо.

Това диференциално действие може да доведе до загуба на теглителна сила (до превъртане). Ако по същата причина едно задвижващо колело е на хлъзгава повърхност, когато се направи опит за потегляне, това колело ще превърти, докато колелото от другата страна на оста ще остане неподвижно. Това ще попречи на превозното средство да се движи. Загубата на сцепление (двигателна сила) се появява от факта, че диференциалната предавка позволява само предаване на въртящ момент на слабата страна на оста.

Необходим е много малък момент да завърти колелото на хлъзгавата повърхност, но толкова малък момент, който достига до незавъртащото се колело не е достатъчен да предизвика движение на транспортното средство.

Контрола на теглителната сила позволява да бъде приложен спирачен момент върху колелото на хлъзгавата повърхност.

Това предпазва колелото от превъртане и позволява задвижването да бъде предадено на другото колело. Веднага след като се получи движение, спирането може да се реализира и нормалното задвижване може да се продължи. Системата за контрол на теглителната сила включва също помощни средства за затваряне на вторичната дроселова клапа и намаляване на мощността на двигателя и по този начин елиминиране на превъртане на колелото. Това действие нормално се постига чрез използване на вторична дроселова клапа, която работи електрически. Това изисква компютъра за управление на двигателя и компютъра за АBS да комуникират помежду си и CAN система може да се използва за това.

Добавена на от:

Етикети:

59 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

  

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар