Общо обяви: 139 Общо потребители: 61486

Парната машина на Джеймс Уат

paren dvigatel

Някои автори се опитват да обяснят създаването на парната машина на Джеймс Уат, като някаква случайност. Те твърдят, че веднъж той приготвял чай, но бил изцяло погълнат от работата върху някакъв нов механизъм. Капакът на чайника заподскачал. Отначало Уат не обърнал внимание на физическото явление, но похлупакът така силно заиграл под действието на парата, че му се сторило, че ще изхвръкне нагоре.

„Откъде се взема толкова сила в парата, че тя да може да си играе с капачката като с орехова черупка? Не може ли тази сила да бъде оползотворена?“ Тези мисли развълнували бъдещия изобретател, дали му повод за работа в тази област и го насочили към конструирането на универсалната парна машина.

Кой е Джеймс Уат, прочетете  ТУК!

Съвсем наивно е да се вярва на твърдението за случайно изобретение. Уат е работил в тази насока продължително време, направил е над 2000 опита и в резултат на големи усилия е успял да извърши своето гениално откритие. Днес неговата биография може да се намери във всяка енциклопедия: Джеймс Уат(1736-1819г.), талантлив английски физик, механик в университета в Глазгоу. Изследвал свойствата на водната пара и направил точно описание на зависимостта между температурата на насищане на парата и налягането. Той реконструирал и изпробвал парната машина на Нюкоумен, снабдена с отделен кондензатор и с помпа за изследване на кондензата и въздуха.

През 1769г. получил патент, а през 1774г. построил подобрена парна машина с двойнодействащи цилиндри и планетна зъбна предавка за превръщане на възвратно-постъпателното движение във въртеливо. Свързал балансьора на машината с буталния прът посредством паралелограм, наречен на негово име.

Уат създал първия индикатор и патентовал машина, която работила на базата на разширението на парата. В нея за първи път въвел центробежен регулатор и дроселов парен шибър за поддържане на постоянни обороти. Машината бързо се разпространила и допринесла извънредно много за механизиране на производството.

На името на изобретателя е назована единицата за мощност- ват.

Заслугата на Джеймс Уат се състои в това, че е съумял да материализира идеите на десетки учени и конструктори, чиито трудове той внимателно и подробно разучил.

История на двигателя с вътрешно горене, прочетете ТУК!


Източник: Манев П.,Марков Й., Ветераните прадядовци на автомобила, ДИ“Техника“, София 1976г.

Добавена на от:

Етикети: , , ,

2085 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар