Общо обяви: 139 Общо потребители: 67313

Първият парен автомобил

Кой е Никола-Жозеф Кюньо?

Никола-Жозеф Кюньо / Nicolas-Joseph Cugnot (1725 — 1804) е френски военен инженер, известен с това че е конструирал парамобила, който бил предназначен за превоз на тежки оръдия и на снаряди.

Първият работоспособен парамобил бил създаден през 1769 г., а конструкцията била тромава и груба, изработена от дебели и здрави дъбови греди. Той имал три колела — едно отпред, а останалите две — в задната част. Най-отпред висели парният котел и пещта, окачени на скоби от дебело ковано желязо. Двигателят се състоял от два вертикално поставени цилиндъра от бронз, отворени отдолу и задвижвал предното колело. С това колело се изменяла и посоката на движението. По средата на колата имало скамейка за двамата водачи.

Масата на парамобила била един тон, още толкова била масата на водата и на горивото, необходими за неговото движение, а това правело кормилото необикновено тежко и с него едва се справяли двама души. Парамобилът, с товар до три тона се движел по парижките калдъръми със скоростта на пешеходец — до 4 км/ч. и на всеки 15 минути трябвало да спира, за да добавят водачите гориво в пещта и вода в котела. Човекът, който поддържал огъня в пещта и доливал вода в котела наричали „шофьор“, което на френски означава „огняр“.

Първата автомобилна катастрофа

През 1771г., управлявайки своят втори прототип Кюньо и помощникът му въртели с мъка ръкохватката на кормилното управление и изведнъж не успели да вземат един завой.

Парамобилът се забил в оградата на арсенала. Според тогавашните вестници парният котел се взривил „с грохота на цял Париж“, но този взрив възвестил, че ме­ханическият транспорт е вече реалност. Заедно с това той оповестил първото пътнотранспортно произшествие — неизбежния и коварен спътник на моторните превозни средства. На другия ден парижкият вестник „Показател“ писал, че „огнената каруца“ била тъй мощна, че двамата водачи не успели да я обуздаят и тя катастрофирала.

Източник:Национален политехнически музей

Добавена на от:

Етикети: , , ,

1049 Общо преглеждания, 3 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар