Общо обяви: 137 Общо потребители: 90529

Уилям Мърдок и неговата парна каруца


Уилям Мърдок /William Murdoch е шотландски инженер и изобретател.

Син на мелничар, през 1777г. той извървява пеш четиристотин километра от своя дом до Бирмингам, само и само за да постъпи на работа в Манифактурата Сохо.

Уилям Мърдок е член на Дружеството на лунатиците в Бирмингам. В него членуват известни граждани търговци, учени, лекари и интелектуалци. Видни членове на дружеството са Еразмъс Дарвин- учен и поет, и големият металург Джошуа Уеджууд, чиято дъщеря Сузана ще стане майка на внука на Еразмъс Дарвин- прочутият Чарлз Дарвин.

„Мърдок ми спомена за намеренията си да разработи една съвсем нова идея, която не е споделил с теб от страх да не му се смееш-пише Болтън на Уат.- Става въпрос за теглене на каруци по пътя с помощта на парна машина“.

Става така, че като всеки лидер по рождение, и Болтън отлично знае с кого си има работа: Мърдок получава картбланш да разработи модел на своята машина, докато Уат категорично отхвърля идеята, заявявайки на партньора си, че „храни излишни надежди за едно безумно начинание“. Според Джеймс Уат каруцата с парна тяга никога няма да има практическо приложение.

Кой е Матю Болтън, прочетете ТУК!

Той е известен изобретател, който пристига в Бирмингам по покана на Матю Болтън и в много отношения си съперничи с Джеймс Уат. Именно експериментите на Мърдок с въглищната дистилация водят до широкото използване на въглищен газ за осветление. Пак той усъвършенства процедурата по сгъстяването на въздуха до степен, която позволява изработването на въздушната пушка.

Неизвестен остава приносът на Мърдок за раждането на „планетарният механизъм“, или онази система от лостове и зъбни колела, която превръща постъпателното движение на двигателя на Уат в ротационно.

Друго изобретение, за което името на Уилям Мърдок е малко известно, е първият действащ модел на британска парна карета или локомотив на пътя през 1784 г.

През 1830г. Джеймс Насмит, изобретателят на парният чук пише за„ несравнимият механик Уилям Мърдок, определяйки го, човек с неразрушима енергия и останал в сянката на Джеймс Уат. Мърдок, винаги се държеше на заден план, тъй като беше прекалено скромен, наистина беше човек, чието име трябва да се уважава от всички истински инженери и механици“.

Уилям Мърдок умира в дома си в Сикамор и е погребан в църквата Света Богородица, Хенсуърт в Бирмингам, до своите приятели и работодатели Матю Болтън и Джеймс Уат.

Добавена на от:

Етикети: , , ,

701 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар